Cattery Detskoye

Siberische katten & Siberische Neva Masquerade

 

Update:

09-12-2012

Home

Rasbeschrijving

Hypo-allergeen

Poezen

Katers

Kittens

Memoriam

Herplaatsers

Show

Kittens verhuisd

Gezondheid

Nieuws

Weblog

Links

Contact 

 

Gezondheid

HCM & PKD

Wat is HCM & PKD nu eigenlijk en waarom moet je daar je kat op laten testen.

HCM is een afkorting voor Hypertrofische Cardiomyopathie, dit is een ziekte van de hartspier.De hartspier is dan plaatselijk verdikt waardoor het hart minder goed functioneert en er complicaties op zullen treden en dat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

 PKD is een afkorting voor Polycysystic Kidney Dissies, een erfelijke afwijking die bestaat uit cysten in de nieren. Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes. Naarmate deze blaasjes groeien zullen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en uiteindelijk leiden tot chronisch nier falen. En dit kan voor ernstige problemen zorgen en uiteindelijk de dood betekenen.

Beiden aandoeningen zijn erfelijk, dus kittens uit ouders die mogelijk HCM of PKD hebben lopen een zeer groot risico hier erfelijk mee belast te zijn. Beiden testen worden uitgevoerd door middel van een echografisch onderzoek bij de HCM wordt dan de dikte van de hartspier gemeten en bij PKD wordt er gekeken of er cysten te zien zijn in de nieren.

Beiden afwijkingen kunnen door een echografisch onderzoek worden aangetoond. Deze testen laten we dan ook in een keer uitvoeren. Als de kat 1 jaar oud is laten we deze test doen. Niet vroeger want de kat is dan nog niet uitgegroeid en kan er een vertekend beeld ontstaan.

Dus voordat de kat voor de fok wordt ingezet. Op deze leeftijd is de betrouwbaarheid van deze test 98%. Belangrijk hierbij is dat dit onderzoek gedaan wordt door ervaren specialisten met de juiste apparatuur, daarom kan dit onderzoek vaak niet worden uitgevoerd door uw eigen dierenarts. Het onderzoek waarbij deze twee genoemde worden onderzocht nemen ongeveer 20 minuten in beslag, afhankelijk hoe de kat zich gedraagt. Het is geheel pijnloos en niet schadelijk voor de kat. Na het onderzoek krijgt men de uitkomsten van de testen mee op schrift.

Daarom vinden wij testen op HCM & PKD ook zo belangrijk. Het fokken van katten is niet zo moeilijk, maar het is wel moeilijk om de lijnen waarmee gefokt wordt gezond en schoon te houden van genetische afwijkingen. Men moet zich niet afvragen waarom fokkers testen op deze afwijkingen. Nee, men zou zich moeten afvragen waarom NIET getest wordt door een fokker.

Ook zou een fokker zich af moeten vragen wat voor drama zich kan afspelen op het moment dat een kitten die hij of zij gefokt heeft, op een zeer jonge leeftijd dood neer valt bij zijn nieuwe baasje. En dan had je het simpel weg kunnen voorkomen door te testen, je kunt niet alles uitsluiten maar dat wat kan zou een ieder moeten doen.