Cattery Detskoye

Siberische katten & Siberische Neva Masquerade

 

Update:

09-12-2012

Home

Rasbeschrijving

Hypo-allergeen

Poezen

Katers

Kittens

Memoriam

Herplaatsers

Castraten

Show

Kittens verhuisd

Gezondheid

Nieuws

Weblog

Links

Contact 

 

Hypo-allergene vacht

Een leuk weetje bij dit ras is het feit dat deze katten een hypo-allergene vacht hebben. Hypo betekend minder, dus minder een reactie op en allergeen betekend de stof die het betreft, in dit geval het Feld 1 prote´ne die aangemaakt wordt in onder andere het speeksel van de kat.

Wat houdt dit nu in? Allergische reacties van katten zijn niet het resultaat van haar lengte. De ware schuldige is een glyco-eiwit beter bekend als Feld 1 die in de vet afscheidende klieren van de huid worden geproduceerd, maar ook in speeksel en urine. Deze klieren zijn op alle gebieden van de vacht te vinden, maar in meerdere mate rond de hals. Katten zijn echte poetsers als het hun "persoonlijke hygiŰne" betreft. Na een verzorgingssessie droogt het speeksel op de vacht op en mengt zich met dode huid cellen (huidschilfers). De minuscule deeltjes komen in de lucht terecht en landen op het tapijt, meubilair, gordijnen, enz. Wanneer men met deze deeltjes in aanraking komt, via de huid of door inademing, ontstaat er een allergische reactie. Een allergische reactie kan zich in diverse vormen uiten, waaronder niesen, waterige bloeddoorlopen ogen, een krassende keel en/of ongeduldige loop neus.

Uit onderzoek in de Verenigde Staten door het volgende laboratorium Virginia - Indoor Biotechnologies is gebleken, dat de Siberische Kat inderdaad minder het Feld-1 prote´ne heeft als andere rassen. Hiervan is een opsomming gemaakt met een duidelijke uitslag over welke katten meer het Feld-1 prote´ne bezitten. De uitslag hiervan treft u hieronder.

Geslacht Ras afmeting is mg/g van monster
mannelijk gemixt ras 62.831
mannelijk Siberische Kat   2.001
vrouwelijk Abbessijn      384,50
vrouwelijk Siberische Kat      205,50

Uit dit onderzoek kan dus worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het  Feld-1 prote´ne als hoogste word gescoord. En dan zie je bij de vrouwelijke Siberische Kat de laagste scoren, maar zolang er geen 0,0 staat is er dus een kans aanwezig dat mensen die allergisch zijn ook op deze minimale waarde kunnen reageren. Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar het feit waarom Siberische Katten een mindere mate van het Feld-1 prote´ne bezitten. Tevens is het belangrijk te weten dat het niet wetenschappelijk is bewezen dat men inderdaad minder reageert op de Siberische kat, dit staat nog in de kinderschoenen. Wel is bekend dat er gevallen bekend zijn waarbij mensen inderdaad in veel mindere maten tot geen last hebben van een Siberische Kat dan bij een ras onzuivere kat.

Mocht u toch willen weten of u een allergische krijgt, bezoek dan een cattery meerdere malen. Het liefst een cattery met alleen Siberen en geen andere huisdieren. Dit om een optimale beoordeling te krijgen, zonder invloeden van andere huisdieren. Een allergie kan binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of zelfs pas de volgende dag. Zorg er voor dat indien u medicatie gebruikt dat u deze bij u heeft.

Inmiddels zijn diverse mensen met succes bij ons komen testen en hebben zij ook ÚÚn of meer Siberen aangeschaft. Wij zijn blij dat wij deze mensen hebben kunnen helpen.

 

 

 

ę Marcel de Heer en Eveline van Echten