Cattery Detskoye

Siberische katten & Siberische Neva Masquerade

 

Update:

09-12-2012

Home

Rasbeschrijving

Hypo-allergeen

Poezen

Katers

Kittens

Memoriam

Herplaatsers

Castraten

Show

Kittens verhuisd

Gezondheid

Nieuws

Weblog

Links

Contact 

 
 

Rasbeschrijving

GESCHIEDENIS

De Siberische kat is een heel jong, maar toch heel oud ras. Het ras komt in geheel Rusland voor dus niet zoals de naam zegt enkel in Siberië. Het is een ras wat al zeer lang bekend is bij de Russen. Men beweert dat deze katten in de 18de eeuw een rattenplaag in Sint Petersburg zouden hebben verjaagd. Russen zouden in die tijd wilde Siberische katten voor de toenmalige Tsaar Peter naar deze stad hebben gebracht om de ratten te verdelgen. Volgens de Russen is dit ras al eeuwen oud. Echter pas na de tweede wereldoorlog werd er een naam aan de toen veel voorkomende kat gegeven en zo werd de “Siberische Kat” geboren. Echter pas in 1992 werd de Siberische kat erkend door de WCF. Dus je kunt wel degelijk zeggen een eeuwen oud maar toch een zeer jong ras.

Naast de wildkleur komt er ook een colour point kleur bij dit ras voor. Deze werd veel gezien bij de rivier de Neva in Sint Petersburg. Ook deze katten zijn Siberische katten en hebben een bijdrage geleverd aan het fokprogramma dat is opgezet. De Russen bedachten echter een andere naam voor deze kleur. De Neva Masquerade wat niet betekend dat het een ander ras is, maar de naam maakt de kleur van deze katten duidelijk.

Vrij vertaald staat er dan gemaskerde kat van de Neva. Het is voor de niet kenner van dit ras erg lastig omdat ze veelal niet weten dat het om een Siberische kat gaat. Men kan dan beter zeggen Siberische Neva Masquerade. Veel mensen denken dan ook dat de colour point er in is gefokt. Maar deze kleur variant schijnt net als de wildkleur al eeuwen voor te komen. Ook heeft deze kleurslag dezelfde lichaamsbouw als de wildkleur. Er zijn tekeningen in Rusland gevonden die dateren uit de 17e eeuw waarop een colour point kat is afgebeeld. Deze lijkt sterk op de nu voorkomende Neva Masquerade.

KARAKTER EN UITSTRALING. 

Siberische katten inclusief de Neva Masquerade zijn intens lieve katten. Ze hebben een warm hart voor een baasje. Kunnen goed overweg met andere huisgenoten zoals: andere katten, honden maar ook voor kinderen zijn ze grote vrienden. Men zou het niet altijd meteen verwachten van zo’n grote robuuste kat. Hij kan immers concurreren met de grote zoals de Maine Coon en Noorse boskat. Poezen kunnen 4 – 6 kilo worden, en de katers 5 – 9 kilo niet echte lichtgewichten dus. Daarnaast hebben ze een flink gespierd lichaam en in de winter een echte wintervacht. Waardoor ze nog groter en imposanter lijken. Maar het postuur is uiterlijke schijn daaronder zit een aanhankelijke lieve kat. Die altijd in de buurt van zijn baas wil zijn. Ook zijn ze erg intelligent. Wat je al helemaal niet zou verwachten van een toch grote iets wat lompe verschijning, is dat ze dus enorm speels zijn. Siberische katten zijn geen slopers, maar ze zijn wat onhandig in hun spel en soms een tikkeltje te enthousiast.

Siberische Katten zijn erg bij hun mensen betrokken. Ze maken graag deel uit van het huiselijk leven en bemoeien zich met van alles en nog wat. Ze zijn in huis meestal wel rustig, maar hebben allemaal wel eens de “gekke 5 minuten”. Niet elke Sibeer zal een schootkat zijn, maar de meeste komen knuffels halen en met je spelen als hun muts die kant opstaat. Een apporterende Siberische Kat is geen uitzondering. Ze behouden hun waardigheid. Ze kunnen het heel goed vinden met andere katten, honden enz... Ook met kinderen is het geen probleem. Verder zijn het slimme katten, die een probleem op hun wijze zullen oplossen, en precies weten hoe ze hun zin bij mensen kunnen krijgen!

De Siberische Kat is een ras dat zich langzaam ontwikkelt. Met 5 jaar zijn ze pas echt helemaal volgroeid.


SIBERISCHE KAT

Afgeleid van de Russische standaard, inclusief de variëteit Neva Masquerade

De Siberische kat is een vrij grote, goed gespierde half langhaar kat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur.

KOP

Korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug. Profiel: lichte glooiing boven neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin

Fout:   

 • te ronde of te spitse kop.
 • vierkant snuitje
 • pinch
 • recht profiel of duidelijke stop
 • ontbreken van stevige wangen
 • zwakke kin

 

OREN

Vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.

Fout    

 • grote oren
 • niet correct geplaatste oren
 • rechtop staande oren

 

OGEN

Grote ogen, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

Fout:  

 • te kleine, ronde of diepliggende ogen

 

LIJF, POTEN en VOETEN

Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn.

De nek is kort en stevig. De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort.

Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen.

Fout    

 • gedrongen of te slanke bouw
 • ontbreken van haarplukjes tussen de tenen
 • oplopende ruglijn

 

STAART

Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

Fout:  

 • te korte staart
 • niet voldoende beharing op de staart

 

VACHTSTRUCTUUR

De beharing is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en in de nek zeer kort. De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam  dun, zacht en dicht ingeplant. De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.

Fout:   

 • harde vacht
 • vette vacht
 • ondervacht met een perzenstructuur

 

OOGKLEUR

Groen of barnsteen, eenkleurig, uitgezonderd bij het Van-patroon en witte katten.

De Neva Masquerade , een Siberische kat met point aftekening of bi-colour, heeft blauwe ogen.

 

Puntenverdeling Siberische Kat inclusief de variëteit Neva Masquerade

Kop

20

Oren  

5

Ogen  

5

Totale type 

25

Vachtstructuur 

20

Poten en voeten

10

Staart    

10

Conditie

5

Totaal    

100

  

Rasstandaard NOK 

April 2003

 

© Marcel de Heer en Eveline van Echten